Tweets by @marcthebeste

Friday, December 17, 2004

Het einde van de IBM (compatible) PC door:marc-opgenhaeffen 12-04

Toen ik dit nieuws las klikte ik door naar http://www-1.ibm.com/press/PressServlet. Het antwoord was Error 500: Failed to load target servlet [PressServletForm] .

We hebben IBM allang niet meer nodig, toch was dit bericht het enige dat m’n serieuze aandacht nog trok na de moord op Theo.

De originele IBM PC had 64.000 com poorten. Had? Heeft! Je kunt tot op heden 64 duizend devices aan je PC hangen, theoretisch. Als de com poort gehandhaafd blijft tenminste, maar vanbinnen blijft het altijd mogelijk, die standaard zit ingebakken in de 80-XXX struktuur.

Ergens eind 70 er jaren liep ik een langs een Tandy winkel en zag in de etalage een computer.

Om zelf te bouwen.

Wetende dat dat te hoog gegrepen zou zijn wachtte ik tot najaar 1983 en kocht in Andorra, het mini staatje tussen Spanje en Frankrijk een Spectravideo 80 computer voor 1000 gulden, 50 duizend peseta in die tijd en 480 Euro nu.

De computer zat in het toetsenbord, er was ook nog een cassette-recorder nodig (inplaats van een floppy) en een zwart wit teeveetje.

Dit klinkt allemaal ouderwets, maar het kan nog erger, vlak voor deze periode werden computers bestuurd door kartonnetjes met gaatjes erin. Het beroep met de naam ponskaart-typiste komt uit de tijd van voor de IBM compatible PC.

Software was er niet, de programma’s moesten zelf ingetypt worden, in programmeertaal natuurlijk, zoals het engels gelijkende Basic, of het intelligieble Assembler, die kwamen uit tijdschriftjes die in die jaren bloeiden.

Een programmaatje “compileren” was in die tijd voor veel mensen heel gewoon.

Het besturings systeem was hetzelfde dat we nu nog gebruiken, onzichtbaar onder Windows well-is-waar.

Kommando’s als c l r, dir en format a: zijn tot en met Windows ME te gebruiken en nog bij miljoenen computeraars bekend.

Wat betekend het dat IBM geen PC’s meer gaat maken? Antwoord; Niks. Niet voor ons gewone mensen, maar de “household-name” IBM zal verdwijnen uit de denkpatronen van onze kinderen.

Net zo verguist als de door Microsoft ontwikkelde software, voor de aparaten blijft de chip architectuur ons deel voor de rest van ons leven. Onze PC’s zijn nog steeds familie van de 8086 familie, de 80286 80386 en 80486 Intel chips waarvan de IBM’s voorzien waren, de 80-X-87’s waren de apart aan te schaffen rekenprocessors. IBM heeft ook een eigen chiplijn die via anderen betrokken wordt, zelfs de eerste laat 70 er jaren modellen worden nog steeds geproduceerd voor onder andere stoplicht-installaties en geautomatiseerde koelkasten.

Weet je waar we de IBM eigenlijk van kennen?

De type-machine met het bolletje, uit Bond films onder andere.

Volgende keer verder.

Als ik weer iets in het nieuws zie dat net zo typisch is als het einde van de IBM PC, waar ik iets over moet schrijven.

Tot dan, Marc

No comments: