Tweets by @marcthebeste

Friday, December 17, 2004

Kerstkalkoen

Een kalkoen

500 g kastanjes

gort

50 g varkensvlees

twee eetlepels cognac

Een ui

twee Sjalotten

Zout en peper

tijm

peterselie

selderij

frituurvet

boter

Het stuk op koelen van binnen en van buiten met zout, peper en tijden en laat

hem enige tijd staan.

Maak intussen de vulling.

Maal het varkensvlees, het spek, de schoon gemaakte lever en de maag van de

kalkoen door de vleesmolen.

Meng alles en op smaak brengen met kruiden.

Verhit een eetlepel vet en braad de vulling hier even in aan, samen met de

fijn gehakte Sjalotten.

Neem de pan van het vuur een giet er twee eetlepels cognac bij, flambeer

deze en doe het deksel op de pan als de vlammetjes gedoofd zijn.

Laat afkoelen en roer dan tot een gladde massa, als het te droog is doe er

dan nog wat gesmolten vet door en breng op smaak.

Kastanjes en gort of kikkererwten met vet aanmaken en door de massa werken.

Stop de vulling in de kalkoen en trek het vel van de nek terug.

Bindt de kalkoen dicht.

Kalkoen insmeren met boter, vocht in de slee of pan, om aanbranden te voorkomen

afdekken met repen spek.

Steeds begieten

2.00u braden

Een uur nagaren

Serveren met winterkost, eenpansgerecht, preiselberen, gepofte aardappel.

No comments: