Kerstkalkoen
Een kalkoen
500 g kastanjes
gort
50 g varkensvlees
twee eetlepels cognac
Een ui
twee Sjalotten
Zout en peper
tijm
peterselie
selderij
frituurvet
boter
Het stuk op koelen van binnen en van buiten met zout, peper en tijden en laat
hem enige tijd staan.
Maak intussen de vulling.
Maal het varkensvlees, het spek, de schoon gemaakte lever en de maag van de
kalkoen door de vleesmolen.
Meng alles en op smaak brengen met kruiden.
Verhit een eetlepel vet en braad de vulling hier even in aan, samen met de
fijn gehakte Sjalotten.
Neem de pan van het vuur een giet er twee eetlepels cognac bij, flambeer
deze en doe het deksel op de pan als de vlammetjes gedoofd zijn.
Laat afkoelen en roer dan tot een gladde massa, als het te droog is doe er
dan nog wat gesmolten vet door en breng op smaak.
Kastanjes en gort of kikkererwten met vet aanmaken en door de massa werken.
Stop de vulling in de kalkoen en trek het vel van de nek terug.
Bindt de kalkoen dicht.
Kalkoen insmeren met boter, vocht in de slee of pan, om aanbranden te voorkomen
afdekken met repen spek.
Steeds begieten
2.00u braden
Een uur nagaren
Serveren met winterkost, eenpansgerecht, preiselberen, gepofte aardappel.
No comments:
Post a Comment